Heeft u last van snurken of het zogenaamde obstructief slaap apneu syndroom (OSAS)?

Snurken alleen veroorzaakt vaak dat u en uw omgeving niet goed slapen. Indien dit langer duurt, kan dit klachten  – bij u en uw partner – veroorzaken, omdat u niet voldoende uitrust.

Bij het obstructief slaapapneu syndroom  is er naast het snurken sprake van apneu (=ademstop) tijdens uw slaap. De apneus zorgen voor een tekort aan zuurstof in uw bloed. Dit is schadelijk voor uw gezondheid, als deze ademstops minimaal 5 maal per uur plaatsvinden. De snurkgeluiden en apneus worden veroorzaakt door een fysieke blokkade van de luchtwegpassage.

Oplossingen hiervoor zijn het verliezen van overgewicht, een goede slaaphygiëne, het beperken van roken en alcoholgebruik – zeker voor het slapen gaan -, chirurgische behandelingen en het laten maken en gebruiken van een MRA (Mandubilair Repositie Apparaat).

IMG_1534Een MRA (zie de foto hiernaast) is een in de mond te dragen beugel, die ervoor zorgt dat uw ademweg niet meer wordt geblokkeerd door onder andere het naar voren brengen van uw onderkaak en tong. Verder zorgt stimulans van de juiste spieren voor een zo groot mogelijke luchtpassage van de bovenste luchtwegen.

Om erachter te komen of u inderdaad last heeft van apneus en voor het volledig vergoeden van de MRA uit uw basisverzekering, is een slaaponderzoek door uw long- of kno-arts nodig. Dit onderzoek kan via een verwijzing van uw tandarts of huisarts aangevraagd worden.

Tegen alleen het snurken is een MRA ook een oplossing, echter wordt deze dan slechts gedeeltelijk uit uw aanvullende tandartsverzekering vergoed en er vindt geen vergoeding plaats vanuit de basisverzekering. Hiervoor heeft u geen verwijzing nodig.

Zowel uw tandarts als huisarts kunnen u verder informeren over het probleem en gezondheidsschade voorkomen.

Een MRA biedt in veel gevallen de juiste oplossing. Als u zich herkent in de klachten en/of een verwijzing heeft van een long- of kno-arts, maak dan een afspraak voor een MRA consult bij ons in de praktijk.

Comments are closed.

Lammers Tandartspraktijk